Welzijnspraktijk Edelman

Herfst – nov. 2019

De aarde composteert. Het zet donker om in licht, dood in een voedingsbodem voor nieuw leven. Dat is een wonderlijk proces. Het heeft me al inspiratie gebracht voor vele trainingen die ik de afgelopen 25 jaar heb gegeven. 

Vorige week -zondag 3 november 2019- raakte ik geïnspireerd door m’n eigen yoga-running training die ik samen met Martine de Bruijn mocht geven aan een mooie groep deelnemers. De afgelopen edities van yoga-running konden we aanbieden vanuit PLSTK café in Hoek van Holland. PLSTK café is een droomlocatie, gerund door een mooi team met even mooie idealen en gesitueerd in de Zeetoren, een voormalig meteorologisch instituut. De Zeetoren is midden in het duingebied van Hoek van Holland gelegen, ongeveer naast de Hoekse Bosjes en natuurlijk heel dicht bij ’t strand.

Ik moest noodgedwongen training geven op m’n mountainbike vanwege een onwillige en pijnlijke knie. De MRI was al gemaakt maar ik had de uitslag nog niet binnen. Uitgaande van een worst case scenario had dit een flinke streep door de rekening kunnen betekenen v.w.b. al mijn plannen voor het komende jaar ten bate van mijn loopschool ‘Biefit Loopschool Westland’, mijn ‘kindje’ waar ik zo van hou. Zittend in de piepzak realiseerde ik me de afgelopen 2 weken regelmatig dat deze omstandigheden ook weer uitnodigen om in vertrouwen mee te bewegen met hoe het leven zich aandient.

Soms moet je noodgedwongen plannen loslaten, jezelf daarmee de kans gevend om alles opnieuw op een rijtje te zetten en te kijken wat de nieuwe mogelijkheden zijn. Ik ben intens gehecht aan mijn grote liefde hardlopen. Maar ook ‘gehechtheden’ moet je soms loslaten om het nieuwe de ruimte te geven. Ik zou bijvoorbeeld trainers kunnen gaan opleiden zodat zij mijn honneurs kunnen waarnemen. Ik kan hen inspireren om met net zoveel liefde en gedrevenheid training te gaan geven zoals ik dat zo graag doe. 
Het schrijven van blogs……dat vind ik ook heel erg leuk om te doen en nog veel meer ideeën zouden ruimte kunnen krijgen…..eindelijk!!

Oude ideeën en gewoontes gaan dood en vormen een voedingsbodem voor nieuwe ideeën. Het hoort echt bij de tijd van het jaar, de herfst. Gelukkig was ik enorm opgelucht toen ik van de orthopedisch chirurg te horen kreeg dat mijn knie ‘slechts’ ontstoken was. Er is dus niets kapot, het is een kwestie van een paar weekjes rust en dan mag ik weer!

Wat heb ik de afgelopen jaren onvoorstelbaar veel geleerd. Telkens kwam het thema loslaten daarbij kijken. Telkens moest er ruimte worden gemaakt voor het nieuwe, oude shit moest overboord. En het nieuwe heeft tijd nodig om zich te settelen, om te integreren, om in m’n wortels te verankeren. Dat kost tijd en vergt soms geduld en vertrouwen. Ik ervaar het soms als sterven, inclusief de emoties die daarbij horen.

Emoties vragen ruimte en geen verzet, dat laatste levert diep lijden op, dat eerste opluchting en bevrijding. Er wordt ruimte gemaakt voor het nieuwe.
De bomen doen het ons voor: ze laten ieder jaar weer los in de herfst om naar binnen te keren, naar hun wortels, ze bewegen met hun takken mee met elke storm, er is geen verzet, ze verinnerlijken, de wortels gaan dieper. Zo doen ze kracht op, de aarde kan ze nog beter voeden zodat ze er met nog meer kracht kunnen schitteren in de lente om voluit te accelereren in de zomer met hun kracht, pracht en praal.

Als je goed leest dan zie je de seizoenen van jouw eigen levenscyclus terug in dit verhaal:

Herfst: Loslaten, ruimte maken, zuivering, opruimen
Winter: Integreren, wortelen, verinnerlijken, herbronnen
Lente: opbloeien, opnieuw beginnen, vruchtbaarheid, herinrichten
Zomer: Accelereren, voluit naar buiten, manifestatie, schitteren

De kunst van het meebewegen met de seizoenen van jouw levenscyclus. De seizoenen, zoals ze zich jaarlijks aandienen, maar –als je tot een dieper besef komt- ook maandelijks, wekelijks, dagelijks, ieder uur….

Ik voel het: de herfst is ook koesteren wat er allemaal wèl is, daar mag ik me dankbaar voor voelen. Ik heb lessen geleerd, er zijn lessen voor mij geleerd door mijn (voor)ouders. Ik ben ze dankbaar, ik voel en eer ze.

Zo wil ik graag in het leven staan: loslaten, in vertrouwen meebewegen, naar binnen keren, telkens weer herbronnen, telkens weer opbloeien, opnieuw beginnen, manifesteren en schitteren. En dankbaar zijn voor dat alles.

Jij ook? Ontdek waarin ik je kan ondersteunen in mijn trainingen, workshops en andere werkvormen die ik hanteer: www.welzijnspraktijkedelman.nl en www.biefitloopschoolwestland.nl

Hartegroet, George